Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Üreme Sağlığı ve Çevresel Tehditler

Yaşam kalitemiz, geleceğimizi etkileyen önemli bir faktördür. Bu bağlamda, erkeklerin üreme sağlığını tehdit eden unsurlara dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu vurgulamaktadır.

Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, günümüz modern yaşamının getirdiği çevresel toksinler, obezite, yoğun stres ve günlük hayatta kullandığımız elektronik cihazların erkek üreme sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini açıklamaktadır. Ancak, umutsuzluğa kapılmadan yapılacak bilinçli yaşam tarzı değişiklikleri ve erken dönemde alınacak tıbbi destek ile bu olumsuz durumun tersine çevrilebileceğini belirtmektedir.

Erkeklerde Sperm Kalitesinde Düşüş

Doç. Dr. Danacıoğlu, dünya çapında gerçekleştirilen bilimsel araştırmalara atıfta bulunarak erkeklerde sperm kalitesinde belirgin bir düşüş olduğunu dile getirerek, şunları söylemektedir:

1970’ten bu yana batı ülkelerinde erkeklerde sperm yoğunluğunun %50’den fazla azaldığı ortaya konmuştur. Bu durumun nedenleri arasında kimyasal toksinler, çevresel maruziyet, hormonal bozukluklar ve kötü yaşam alışkanlıkları yer almaktadır.”

Cihazların Kullanımı Önemli!

Dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve uzun süreli oturma pozisyonunun olumsuz etkilerine de değinen Doç. Dr. Danacıoğlu, şunları belirtmektedir:

Bu cihazların sürekli kasık bölgesine yakın taşınması testis ısısını artırmaktadır. Testis ısısındaki artış, sperm üretimini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca obezite, hormonal dengeyi bozarak ve inflamasyonu artırarak erkek üreme sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir.”

Riskler Devam Ediyor

Kilo artışının kısırlık üzerinde önemli etkileri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Danacıoğlu, “Vücut kitle indeksi arttıkça sperm kalitesi anlamlı şekilde bozulmaktadır. Bu durum, bilimsel olarak da kanıtlanmıştır” ifadesini kullanmaktadır.

Toplumda farkındalık oluşturmanın ve yaşam tarzında değişiklikleri teşvik etmenin önemine değinen Doç. Dr. Danacıoğlu, “Erkek kısırlığı artık halk sağlığını da ilgilendiren bir durumdur. Tıbbi yardım alınması önemlidir. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, tedavi sürecinde büyük rol oynamaktadır” şeklinde konuşmaktadır. (DHA)

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.