Böbrek hastalığının sessiz belirtilerine dikkat!

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mansur Kayataş, kronik böbrek hastalığı (KBH) hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kayataş, böbreklerin vücuttaki atık maddeleri temizlediğini, sıvı dengesini sağladığını ve kan basıncını düzenlediğini vurguladı. Ayrıca hastalığın ilerleyişini yavaşlatacak önerilerde bulundu.

BÖBREKLERİN ÖNEMLİ GÖREVLERİ

Prof. Dr. Kayataş, böbreklerin vücuttaki atık maddeleri temizlediğini, sıvı dengesini sağladığını ve D vitaminini aktif hale getirdiğini belirtti. Aynı zamanda, kan basıncını düzenlediğini ve eritropoetin adlı hormon üreterek kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağladığını söyledi.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞININ NEDENLERİ

Prof. Dr. Kayataş, KBH’nin en yaygın sebebinin diyabet olduğunu belirtirken, hipertansiyonun da ikinci sırada geldiğini söyledi. Ayrıca, glomerülonefrit, polikistik böbrek hastalığı, idrar yolu tıkanıklıkları, böbrek taşları ve nefrotoksik ilaçların da risk faktörleri olduğunu belirtti.

GENETİK FAKTÖRLERİN ETKİSİ

Kayataş, hastalığın bazı kişilerde genetik faktörlerle hızlı ilerleyebileceğini vurgularken, erken yaşta veya ailede geçiş gösteren vakalarda genetik testlerin tanıya yardımcı olabileceğini söyledi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Kayataş, hastalığın başlangıcında belirti olmayabileceğini ancak ilerleyen dönemlerde yorgunluk, halsizlik, bulantı, idrar azalması veya köpüklenme, bacaklarda şişlik, nefes darlığı ve yüksek tansiyon gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini aktardı.

TANISI VE TEDAVİSİ

Tanının genellikle biyokimya tetkikleri, idrar analizleri ve böbrek ultrasonuyla konulduğunu belirten Kayataş, bazı durumlarda böbrek biyopsisinin de gerekebileceğini ifade etti. Tedavi sürecinde ise beslenme düzeni ve yaşam tarzının önemine değindi.

BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

Kayataş, sağlıklı beslenmenin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini vurgulayarak, tuz ve proteinden kısıtlı bir diyetin benimsenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, tıbbi tedavinin ve düzenli kontrollerin önemini vurguladı.

Related Posts

Uyurken ısıran sinek nasıl felç bıraktı? Kuşlardan alıp taşımış: Aşısı da ilacı da yok

Mehmet Emir Özbakan, gayet sağlıklı ve hareketli bir bebekti. Ta ki uyurken Batı Nil virüsü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılana kadar. Bu durum küçük çocuğun daha 1 buçuk yaşındayken yatağa bağımlı hale gelip hortumla beslenmesine neden oldu. Peki, bir sinek çocuğu nasıl bu hale getirmiş olabilirdi? Uzmanlar, tüm detaylarıyla anlattı.

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi”: Yüzde 90’a yakın başarı sağlandı!

Mevsim geçişlerinde göz sağlığınızı tehdit eden tehlike!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nil, özellikle polenlerin havaya karıştığı ilkbahar ve yaz aylarında göz alerjisi vakalarının arttığını belirterek vatandaşları uyardı. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, yanma ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik reaksiyonlar hakkında merak edilenleri anlattı.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.