Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

PBoC Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü ve Faizleri İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürerek kısa vadeli borç faizlerinde indirime gitti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan azaltılacak. Bu kararla piyasaya 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 138,9 milyar dolar) nakit akışı sağlanması hedeflenmektedir.

Çin’de her finans kuruluşu için farklı zorunlu karşılık oranı bulunmaktadır. PBoC’un aldığı bu kararla zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasının yüzde 6,2’ye gerileyeceği tahmin edilmektedir. Bu indirim, PBoC’un 2025 yılındaki zorunlu karşılık oranları politikasında yapılan ilk değişikliktir. Daha önce banka, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık indirim yapmıştı.

Kısa Vadeli Faizlerde İndirim

Ayrıca, PBoC 7 günlük ters repo faizi ile “Kısa Vadeli Borç Araçları” (SLF) için gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık indirim yapmıştır.
8 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan bu indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e, SLF oranları ise gecelik yüzde 2,25, haftalık yüzde 2,4 ve aylık yüzde 2,75’e düşecektir. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit tutulacaktır.

Ters repo işlemlerinde Merkez Bankası, ileri tarihte menkul varlıkları geri satmak üzere satın alarak piyasaya nakit enjekte etmektedir. SLF ise Çin bankalarının, merkez bankasından menkul varlıklar karşılığında kısa vadeli kredi almasına imkan tanımaktadır.

Yapılan bu indirimlerin temel amacı, “orta derecede gevşek para politikasını” daha iyi uygulayarak reel ekonomiye destek olmaktadır.

ABD İle Müzakere Açıklamalarının Ardından Alındı

Para politikası kararları, Çin ve ABD’nin karşılıklı artan ticaret gerilimine çözüm bulmak amacıyla başlayacakları müzakerelerin duyurulmasının hemen ardından alınmıştır.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşeceğini açıklamasının ardından, Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle görüşeceğini bildirmiştir.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, Çin ve diğer ticaret ortaklarına karşı karşılıklılık esasına dayanan tarifeleri içeren ek gümrük vergileri açıklamıştı.

İki ülke arasında başlayan tarife artışları sonucu ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145’e kadar çıkarmış, Çin de ABD’ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı. Washington yönetimi diğer ülkelerdeki tarifeleri 90 gün erteleyerek Çin’e yönelik tarifeleri yürürlüğe koymuştu.

Related Posts

İktidar medyası TOBB Başkanı’nın ekonomi eleştirisini affetmedi

Ekonomi kemer sıkma politikalarına rağmen siyasi krizlerle tetiklenirken, iş dünyasının eleştirileri de yükselmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise tepkilerin odağında. Şimşek iki gün önce katıldığı bir yayında vergi kaçırılmasının …

Bu da tarımın yapay zekası: AgroTech AI! Çiftçi bitkinin fotoğrafı atıp bilgi alacak

Yapay zekaya ilişkin her gün yeni bir teknoloji geliştiriliyor. Bu kez yapay zeka tarıma hizmet edecek. Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş., Kamu Aydınlatma Platformu’na yaptığı bildirimde yeni bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. Şirketin …

Bilişim sektöründe hedef, ihracatı 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmak

Türkiye bilişim sektörü, özellikle bankacılık, finans ve teknoloji alanlarındaki başarısıyla yıllık yaklaşık 5 milyar dolar olan ihracatını 10 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Kamuda işçi olmak zorlaşıyor!

Kamuda geçici işçi alımına ilişkin dikkat çeken bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kamuda geçici işçi alımlarında bundan sonra sigortalı olmama şartı aranabilir. Dünya’nın haberine göre “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi …

Trump’ın tarifeleri Alman otomotivini vurdu: Güven dibi gördü

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal araçlara getirdiği yüksek gümrük tarifeleri, Alman otomotiv sektöründe zaten zayıf olan iş ortamını daha da kötüleştirdi. Ifo’nun nisan verilerine göre, sektördeki güven eksi 30,7 puana gerilerken, geleceğe dair beklentiler de kötüleşti. Almanya ekonomisi ise art arda üçüncü yıl büyüyememe riskiyle karşı karşıya.

İstanbul trafiğinden ekonomiye darbe: Yıllık 7 milyar dolar zarar

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir