Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

Doğrama Tahtaları ve Gıda Güvenliği

Uzmanlara göre, çiziklerle dolu doğrama tahtaları bakteriler için üreme ortamı oluşturuyor. Bu bakteriler zamanla çoğalarak çapraz bulaşma yoluyla gıda zehirlenmelerine sebep olabiliyor. Bu nedenle, uzmanlar çizik tahtaların hemen değiştirilmesi gerektiğini öneriyor.

Çiğ ve pişmiş gıdalar için ayrı tahtalar kullanılmalı

Uzmanlar, çiğ ve pişmiş gıdaların ayrı tahtalarda doğranması gerektiğini belirtiyor. Temizlik konusunda ise sıcak ve sabunlu su kullanılması, kurulama için ise kağıt havlu tercih edilmesi öneriliyor. Bu uygulamalar gıda güvenliği açısından önem taşıyor.

Mikroplastik tehlikesi

Hasar görmüş plastik doğrama tahtaları mikroplastik salınımı riski taşıyor. Yapılan bir çalışmada, çizilmiş plastik tahtaların sebze, et veya balık kesimi sırasında mikroplastik parçacıkları bırakabildiği tespit edildi. Bu durumun yılda yaklaşık 50 gram mikroplastiğin yiyeceklerle birlikte vücuda girmesi riskini doğurabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, plastik tahtaların genel olarak güvenli olduğunu ancak mikroplastik riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Mikroplastiklerin uzun vadeli etkilerini anlamak için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Yaz aylarında duşta yapılan ölümcül hata!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle pek çok kişi serinlemenin yollarını ararken, çareyi soğuk suyla duş almakta buluyor. Ancak uzmanlara göre bu yaygın alışkanlık düşündüğümüz kadar masum değil ve bazı sağlık riskleri barındırıyor.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.