Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Ödemeler için son gün yarın

Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Süre Uzatımı ve Ödeme Kolaylığı

Kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname süresi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemine ait beyanname vermeyi öngören süreyi 5 Mayıs’a kadar uzattı. Bu süre içinde beyanname verenlerin ödemelerini de aynı tarihe kadar yapmaları gerekmektedir.

Özel hesap dönemi belirleyen kurumlar ise vergilerini, beyannamelerini verdikleri ayın son gününe kadar ödeyebilme imkanına sahiptir.

Vergi mükellefleri, vergilerini çeşitli yöntemlerle ödeyebilirler. GİB’in “gib.gov.tr” internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartları veya hesapları, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kartları ile ödeme seçenekleri sunmaktadır. Ayrıca anlaşmalı bankaların şubeleri, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık ve PTT şubeleri de vergi ödemeleri için alternatif kanallar olarak kullanılabilmektedir.

Uyumlu Mükelleflere %5 İndirim Fırsatı

Beyannamelerde bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesintilerle ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar ile kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine dair bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir. Ayrıca AR-GE harcamaları, tasarım faaliyetleri, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara ilişkin belgelerin de beyannamelerle birlikte sunulması gerekmektedir.

Kurumlar vergisi mükelleflerinden belirlenen şartları yerine getirenlerin beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i indirimli olarak uygulanmaktadır. Bu kapsamda, indirimden yararlanabilmek için ilgili yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması ve vadesi geçmiş borcun bulunmaması gerekmektedir. (Finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç).

Related Posts

Türkiye’de onlarca mağazası olan dev şirket battı: Mağdurların ‘çeyiz’ isyanı

Türkiye’de farklı bölgelerde 25 mağazasıyla hizmet veren züccaciye markası battı. Şikayet sitelerine yazan kadınlar “Çeyizlerimiz kayıp” dedi.

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Kredi kartı borçları takipte: Yüzde 1056 artışla rekor kırdı!

2020’den bu yana bireysel kredi kullanımında önemli bir dönüşüm yaşandı. BDDK verilerine göre, konut kredileri ciddi oranda gerilerken, kredi kartları bireysel kredilerin neredeyse yarısını oluşturur hale geldi. Takipteki kredilerde ise en büyük artış ihtiyaç kredileri ve kartlarda görüldü.

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı! ‘Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu…’

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı. Özlale kararlardaki amacı ”Yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek” diyerek ifade etti.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: 4 telefon modeli için toplatma kararı!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4 telefon modeli ve 1 hoparlörün insan sağlığına ve elektromanyetik uyumluluğa dair teknik gereklilikleri karşılamadığına hükmetti. Ticaret Bakanlığı’na yapılan bildirim sonrası bu ürünlerin toplatılmasına karar verildi. Ürünleri satın alan vatandaşların para iadesi alma ya da başka bir ürünle değiştirme hakkı bulunuyor.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir