Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

ABD Korumacı Politikaların Küresel Ekonomi ve Ülkelerin İhracatları Üzerindeki Etkileri

ABD yönetiminin uyguladığı korumacı politikalar, küresel ekonomi üzerinde riskler oluştururken ülkelerin ihracatları için belirsizlik yaratıyor.

Trump’ın Gümrük Vergisi Tehlikesi

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği “tarife mektuplarında” 1 Ağustos itibarıyla sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Özellikle otomobil kategorisinde uygulanacak olan bu yeni gümrük vergisi, önde gelen Japon ve Güney Kore merkezli üretici firmaların nasıl bir strateji izleyeceğine dair merak uyandırdı.

Türkiye Otomotiv Sektöründen İyi Haber

Türkiye otomotiv endüstrisi, ABD’nin tarife tehditlerine rağmen istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. TİM verilerine göre, otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tüm zamanların en yüksek ocak-haziran dönemi ihracatını gerçekleştirerek 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarlık bir başarı elde etti.

Geçen yıla göre yüzde 13 artışla sektörün toplam ihracattaki payı yüzde 15,2 olarak hesaplandı. Türkiye’nin toplam ihracatı ise yüzde 4,1 artışla 131 milyar 440 milyon 136 bin dolar seviyesine ulaştı. En fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, toplam otomotiv ihracatı içinde en büyük paya sahip ülke oldu.

Almanya ve Diğer İhracat Rakamları

Yılın ocak-haziran döneminde, otomotiv sektöründe en fazla ihracat Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı sırasıyla Fransa, Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya izledi. Değer bazında ihracattaki artışta Almanya’nın en önde olduğu görüldü.

İl bazında bakıldığında ise Kocaeli, otomotiv sektöründe en fazla ihracatı gerçekleştiren il konumunda. Bursa, İstanbul, Sakarya ve Ankara da otomotiv sektöründeki başarılı ihracat performanslarıyla dikkat çekiyor.

Otomotiv Sektöründeki İhracat Trendleri

Otomotiv endüstrisinin dış satımı, son yıllarda istikrarlı bir şekilde artarak rekor seviyelere ulaşıyor. 2024 ve önceki yıllar arasındaki karşılaştırmalarda, sektörün ihracatındaki artış trendi açıkça görülüyor.

Sonuç olarak, otomotiv sektörü küresel ekonomideki dengesizliklere rağmen ihracattaki artışını sürdürüyor ve Türkiye’nin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlıyor.

Related Posts

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Bir sigara grubuna daha zam: En ucuz ve pahalı sigara fiyatları listesi güncellendi

Sigara fiyatları Temmuz 2025 itibarıyla yeniden zamlandı. Philip Morris grubu, 9 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere sigara fiyatlarını artırdı. En ucuz sigara 85 TL, en pahalı sigara 94 TL oldu. İşte güncel zamlı sigara fiyatları listesi…

Sözleşmeli personel maaş zamları açıklandı: Tavan ücretler belli oldu!

Kamuda görevli sözleşmeli personelin maaşlarına yönelik düzenleme netleşti. Yeni dönemde uygulanacak tavan ücretler ve ek ödeme detayları belirlendi. Sözleşmesi yıl sonunda bitecek personeller için özel ödeme planı hazırlandı.

Bakan Bayraktar Açıkladı: Destekler 600 Milyar TL’ye Ulaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz faturalarında uygulanan desteklerde yeni bir döneme geçildiğini duyurdu. Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, emekliler ve dar gelirli …

Bakanlık harekete geçti: 1 TL’ye 200 bin lira ceza

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe gerçek dışı fiyat bildirimlerine yönelik denetimlerini artırarak önemli bir adım attı. Bakanlık, bazı emlakçıların, satış fiyatı olarak ilanlara “1 TL” yazdığını tespit eden bakanlık bu duruma müdahale etti …