Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Yozgat Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Esra Uysal, kurban etinin kesinlikle bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi.

“Kurban Bayramı, geleneksel yemeklerin ve özellikle et tüketiminin arttığı özel bir dönemdir. Sağlıklı beslenmek, bu süreçte oldukça önemlidir. Bayramda en sık yapılan hatalardan biri, kurban etinin hemen pişirilip tüketilmesidir. Kesildiği anda hayvanın kaslarında Rigor Mortis denilen sertleşme süreci başlar. Bu süreç etin sert, sindiriminin zor ve lezzetsiz olmasına neden olabilir. Dolapta dinlendirilip bekletilerek pişirilen etler ise daha sağlıklı ve lezzetlidir.”

“Kırmızı et yüksek kaliteli protein ve demir içerir. Ancak doymuş yağ oranı yüksektir. Günlük 100-150 gram et tüketimi sağlıklıdır, bu miktarı aşmamak önemlidir. Aksi takdirde mide problemleri, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.”

“Yine bayramda sakatat tüketiminin artması dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kızartma yerine fırında veya ızgarada pişirilen etler tercih edilmelidir. Ekstra yağ eklemek kilo kontrolünde sorunlara yol açabilir.”

“Et yemeklerinin yanında lif açısından zengin sebzeler ve sakatat tüketmek sindirimi kolaylaştırır. Bol limonlu salata C vitamini alımını artırarak demir emilimini arttırır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmek sindirime ve metabolizmaya faydalıdır.”

Esra Uysal, bayram süresince aşırı ve dengesiz beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, sebzeler, yoğurt, tam tahıllar gibi dengeli gıdaların unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.